Systeemkaart 

Als je een beetje serieus bridget, dan heb je een systeemkaart. In externe competities is het verplicht en in de hogere lijnen van de clubcompetities is het ook in de regel verplicht.
Op een systeemkaart geef je aan welke biedafspraken je met je partner gemaakt hebt. Dus je geeft bijvoorbeeld aan of je een sterke of zwakke twee opening speelt, negatief doublet ja of nee, etc. Ook de speelafspraken moeten aangegeven worden, b.v. kleintje beloofd plaatje.

Uitwisselen en raadplegen systeemkaarten.

Aan het begin van een spelronde geef jij en je partner – ongevraagd – jullie systeemkaart aan beide tegenstanders en zij zullen hun systeemkaart aan jullie overhandigen.
Gedurende het bieden en spelen mag iedere speler, behalve de dummy, de systeemkaart van zijn tegenstanders – maar niet die van hemzelf – raadplegen, maar alleen wanneer hij aan de beurt is om te bieden of te spelen.

Biedermeijer

In het algemeen wordt er Acol gespeeld, echter NBB heeft een aantal standaard biedsystemen opgezet voor spelers van verschillende niveaus.

De namen voor deze systemen: Biedermeijer Groen (het eenvoudigste systeem), Biedermeijer Blauw (een ingewikkelder variant) en Biedermeijer Rood voor wedstrijdspelers. 

De Biedermeijer systemen leggen niet alles vast. Er zijn een beperkt aantal opties die je zelf nog kunt invullen.

Je hoeft niet per se te kiezen voor Biedermeijer, maar als je zelf je eigen systeemkaart wil maken, dan is het handig om één van de Biedermeijer systemen als leidraad te nemen.

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb